Semnalul Wi-Fi al telefonului mobil este o problema reala cu care milioane de utilizatori se confrunta zi de zi. Fie ca este vorba de un router mai putin performant sau o antena iPhone Samsung Wi-Fi originala cu probleme, diversele motive care contribuie la o conectivitate slaba sunt variate si numeroase. Nu-i de mirare ca internetul este plin cu sfaturi despre cum se poate remedia aceasta problema. Incepand de la locul unde este asezat routerul, materialele folosite pentru constructia zidurilor din casa si pana la ceea ce sta pe langa aparatul fizic, toate pot contribui la o conexiune slaba. Pentru a nu va mai provoca dureri de cap incercand diverse metode sau aplicatii doar ca sa imbunatatiti semnalul, in cele ce urmeaza o sa va dezvaluim unul din cele mai sigure trucuri pentru a va asigura ca semnalul Wi-Fi de la locul de munca sau din casa va atinge cote maxime. Am folosit cateva idei usor de pus in practica urmand ca acestea sa faciliteze semnalul.
Inainte de a efectua orice trucuri, trebuie sa stiti un pic mai multe despre router-ul Wi-Fi. De obicei, puteti accesa interfata router-ului prin intermediul unui browser tastand “192.168.0.1” in bara de adrese web aflata in partea de sus. Unele locuri de munca au un sistem mai sofisticat astfel incat adresa (sau gatway-ul implicit) poate sa arate usor diferit – de exemplu, 192.168.1.1 sau 192.168.2.1. Cel mai simplu mod in care puteti afla “gatway-ul implicit” este sa mergeti pe butonul Start (stanga jos) si sa deschideti cmd.exe.
Din momentul in care “cmd” a fost deschis, veti intalni o fereastra mica, dreptunghilara. Urmatorul pas este destul de simplu, trebuie doar sa tastati ipconfig si sa urmariti fereastra. Ceea ce cautati este adresa de gateway asa cum am incercuit in imagine.
Pentru urmatorii pasi, puteti trece la telefonul mobil. Incepeti prin introducerea adresei gateway din ultima etapa, in bara de adrese a browserului dvs. de la telefonul mobil, apoi asteptati sa se incarce. Se va deschide o fereastra care solicita sa introduceti un nume de utilizator si o parola pentru a putea accesa setarile routerului. Exceptand cazul in care acestea au fost modificate intentionat, de obicei ele sunt standard – admin pentru numele de utilizator si parola, pentru parola. Daca ele nu sunt functionabile, va trebui sa verificati brand-ul router-ului dvs. si apoi sa faceti o cautare rapida pe google pentru o combinatie prestabilita de producator. Acest lucru poate suna destul de complicat, dar de obicei informatii suplimentare le puteti obtine intr-un minut sau doua. In cazul nostru, avem un router TP-LINK cu combo admin/admin.
Odata ce logarea a fost efectuata, veti intalni o interfata web cu o grafica diferita in functie de brand-ul router-ului (cu TP-Link ar trebui sa arate ceva in genul). Daca router-ul dvs. este diferit, nu trebuie sa va faceti griji, este relativ usor sa gasiti optiunea Wireless -> Setari Wireless.
Optiunea pe care trebuie sa o cautam este Canal “Channel”. Acesta spune router-ului frecventa la care sa transmita semnalul Wi-Fi. Urmatorul pas este sa analizati retelele din jurul dumneavoastra pentru a indica ce canal este cel mai optim.
Pentru a face o analiza veti avea nevoie de un software specializat, o aplicatie pentru smartphone. Daca sistemul de operare este Android, aplicatia Analyzer Wi-Fi este ideala (pe aceasta am folosit-o si noi). Acum vine partea putin complicata, alegerea canalului .
In general, cei mai multi dintre noi inca utilizam routere cu o frecventa de 2.4Ghz, asa ca vom presupune ca asta folositi in acest moment. Daca aveati un router tactat la o frecventa de 5GHz probabil nu ati fi citit acest articol pentru ca nu era nevoie. Cu un router 2.4GHz, vei avea 14 canale disponibile, in functie de regiune. Problema sta in faptul ca fiecare canal este separat de celalate prin 5MHz si reteaua va ocupa de obicei 20MHz. Acest lucru insemana ca, daca locuiti intr-o zona deschisa reteaua se va suprapune probabil cu altele din apropiere. Treaba noastra este de a alege locul cel mai benefic atunci cand exista cel putin trei interfete. Doar canalele 1,6 si 11 pot lucra impreuna fara nici un amestec. In imaginea de mai jos este evident ca, canalul 1 este cel mai potrivit deoarece o singura casa este conectata la el. Din pacate, este posibil ca cineva sa fii ocupat cu usurinta canalele 2,3,4 si 5, interferand cu semnalul.
Deoarece majoritatea “routerelor mama” cu un canal pre-setat au fost deja programate in firmware, zona dvs. poate arata ca in aceasta imagine, desi extrem de multe retele sunt torsadate pe un singur canal. Chiar daca cele trei canale fara interfete sunt pline, s-ar putea observa castiguri privind din perspectiva puterii semnalului atunci cand treceti la un alt canal, asta doar evitand 1,6 si 11. Acest lucru va necesita unele teste pe final, dar fiti siguri ca, daca sunteti intr-o regiune ocupata si stati pe un canal suprasolicitat va fi o solutie buna atunci cand va hotarati sa alegeti altul.
Util…thx